Telefonisch bereikbaar tot 18:00 uur
020 - 470 09 20       @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Hoe werkt een hoger pensioen en daarna een lager pensioen uitkeren? (of andersom)

06 januari 2023
Als u volledig met pensioen gaat is het mogelijk om te kiezen voor eerst een hoger pensioen en daarna een lager pensioen.  


Wanneer is hoog / laag pensioen uitkeren interessant?


Dit is handig als u voor uw AOW-leeftijd met pensioen gaat en dus nog geen AOW-uitkering krijgt. Met een hoger pensioen zorgt u ervoor dat het inkomensverschil minimaal is tijdens de start van uw pensioen.

De periode voor een hoger pensioen is tussen de 3 en 10 jaar. Na deze periode krijgt u 25% minder levenslang pensioen uitgekeerd, maar krijgt u wel uw AOW uitkering.


Wanneer is laag / hoog pensioen uitkeren interessant?


U kunt ook kiezen om eerst een lager pensioen te kiezen en daarna een hoger pensioen. In de praktijk zien we deze keuze niet vaak voorbijkomen. De keuze voor een eerst een lager pensioen zien we vaak bij andere (tijdelijke) inkomsten of een partner die nog volledig werkt. Ook hier kunt u kiezen voor een periode tussen de 3 en 10 jaar. Na deze periode krijgt u een levenslang hoger pensioen (133% van uw lagere pensioen)

 

Wat zijn de uitgangspunten eerst een hoger of eerst een lager pensioen?

  • De periode voor een tijdelijk hoger/lager pensioen is 3 tot en met 10 jaar
  • Uw hogere en lagere pensioen verhouden zich als 100:75
  • Het lagere pensioen mag niet lager zijn dan € 594,89 (2023)

Pensioenkeuzes


Laatste blogs

Bereken uw pensioenuitkering

22 mei 2023

Welke keuzes zijn er voor pensioenuitkering?

29 april 2023

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20

Nu open. Tot 18:00 bereikbaar