020 - 470 09 20       @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioen uitkeren

Vergelijk uw pensioenkapitaal voor een hogere uitkering


U heeft via u werkgever een pensioenkapitaal opgebouwd in een zogeheten PSW-C polis. Als dit pensioenkapitaal vrijkomt dan kunt u voor het opgebouwde pensioenkapitaal een pensioen aankopen. U bent niet verplicht dit bij de verzekeraar te doen waar het pensioen is opgebouwd, u mag 'shoppen' en kijken of andere verzekeraars u een beter aanbod doen.

Wat zijn de beste keuzes bij pensioen uitkeren?

Bij de aankoop van uw pensioen zijn er aantal keuzes die gemaakt moeten worden. Welke keuzes dit zijn hangt af van uw persoonlijke situatie en het soort pensioen dat u heeft opgebouwd.


Vaste of gelijkblijvende pensioenuitkering

Dit kan een levenslang- of tijdelijk pensioen zijn. Bij een vaste pensioenuitkering weet je vanaf uw pensioendatum precies hoe hoog de pensioenuitkering is vanaf uw pensioen tot uw overlijden. Er zijn met deze pensioenuitkering loopt geen beleggingsrisico.
Mogelijke keuzes zijn:

  • een pensioenuitkering die gelijk blijft gedurende de looptijd
  • een pensioenuitkering die stijgt vanaf ingangsdatum
  • een pensioenuitkering die de eerste jaren hoger is, en daarna lager is (‘hoog-laag’)
  • een pensioenuitkering die de eerste jaren lager is en daarna hoger is (‘laag-hoog’).

Een hoog-laag pensioen kiest u als de hypotheek bijvoorbeeld nog een paar jaar doorloopt. Of om de periode te overbruggen tot ontvangen van de AOW-uitkering. Of u verwacht hogere zorgkosten door uw gezondheid in de toekomst. Dan kan dit een reden zijn om voor een laag-hoog pensioen te kiezen.

Hoog- laag pensioen

Bij veel verzekeraars kunt u een 'hoog- laag pensioen' af te sluiten. De eerste jaren ontvangt u dan een hogere pensioen uitkering, dit kan interessant zijn omdat de inkomstenbehoefte de eerste periode vaak ook hoger is dan als u ouder bent.

Variabel pensioen doorbeleggen

Het is sinds 2016 naast een traditioneel pensioen ook mogelijk om uw uitgekeerde pensioen aan te kopen in de vorm van doorbeleggen. Het kapitaal wordt nog steeds belegd en hierdoor heeft u de kans op een hogere uitkering. Beleggen is niet geheel risicoloos. Als de verzekeraar een slecht beleggingsresultaat realiseert dan merkt u dat ook in de pensioenuitkering. Kiest u voor het variabele pensioen dan zal uw pensioenuitkering jaarlijks opnieuw worden vastgesteld.

Waarop moet u letten bij de aankoop van uw pensioen uitkering?

Pensioenkoers geeft deskundig en onafhankelijk advies bij het uitkeren van pensioen. U moet een pensioen kiezen dat het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Bent u bijvoorbeeld afhankelijk van uw pensioen inkomen om te voorzien in uw levensonderhoud dan dient u daar geen extra risico mee te lopen en te kiezen voor een vast pensioen (rente).

Is de pensioenuitkering niet nodig als inkomen maar een extra dan kunt u het zich misschien veroorloven om een deel van het pensioen te beleggen met de kans op een hoger pensioen.

Direct vergelijken


Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20