020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Vrijkomende lijfrente? Vergelijk vrijblijvend de mogelijkheden op Pensioenkoers!

Wilt u een vrijkomende lijfrente berekenen en vergelijken?

Een lijfrenteverzekering vergelijk en bereken je bij Pensioenkoers zelf online. Wij hebben alle banken- en verzekeraars voor je op een rij gezet en regelen de hoogste lijfrente uitkering tegen de beste voorwaarden voor je vrijkomende lijfrente verzekering.

En heb je een vraag of behoefte aan meer informatie over je expirerend lijfrente kapitaal? Onze experts staan met persoonlijk advies voor je klaar. Hoeveel pensioen kan je aankopen met je lijfrente-uitkering?


Rente of beleggen?

Komt een lijfrente tot uitkering dan kan er gekozen worden voor een vaste uitkering (rente) of een variabele uitkering (beleggen). Beleggen biedt uitzicht op meer rendement en een hogere opbrengst. De uitkeringen zijn afhankelijk van het beursklimaat. Iemand die financieel afhankelijk is van de lijfrente uitkeringen doet er er verstandig aan om te kiezen voor een vaste uitkering (rente). 


Wat is een levenslange lijfrenteverzekering?

Een levenslange lijfrenteverzekering verzekert net als een pensioenverzekering het zogenaamde ""lang leven risico"". Deze term doelt erop dat bij een levenslange lijfrenteverzekering de verzekeraar het financiële risico draagt van lang leven. Vaak zijn de uitkering niet geïndexeerd zijn, dus inflatie blijft een risico.


Vrijkomende lijfrente vergelijken en aankopen uitgangspunten

De hoogte van de termijn hangt af van de marktrente op het moment van aankoop, de periode van lijfrente uitkering, de leeftijd van de verzekerde en begunstigde en de sterftekansen.


is er een medische keuring nodig voor mijn lijfrente?

Omdat bij een lijfrenteverzekering een medische keuring niet aan de orde is gaat de verzekeraar uit van de algemene levensverwachting. Gezien vanuit een individuele verzekerde kan de waarde afwijken, deze is bijvoorbeeld lager als hij een mogelijk dodelijke ziekte heeft. Voor de individuele verzekerde heeft verbetering van de gezondheid een positief effect, en omgekeerd.


Welk fiscaal regime is van toepassing op een lijfrente?

Wat u met uw vrijkomende (expirerende) lijfrente uitkering kunt doen hangt af van het fiscale regime dat op uw lijfrente van toepassing is. Wij onderscheiden het oude en het nieuwe regime.

Er is sprake van een nieuw regime lijfrente als:
  • het een expirerende lijfrente uitkering betreft tegen eenmalige koopsom die is afgesloten na 1 januari 1992.
  • het een premiebetalende lijfrente uitkering betreft waarbij de premie is gestart of verhoogd na 16 oktober 1990.

Er is sprake van een oud regime lijfrente als:
  • het een expirerende lijfrente uitkering betreft tegen eenmalige koopsom die is afgesloten voor 1 januari 1992.
  • het een premiebetalende lijfrente uitkering betreft waarbij de premie is gestart voor 16 oktober 1990, daarna niet meer is verhoogd en uiterlijk is betaald voor 1 januari 2001.

Mogelijkheden Nieuw Regime:

Met een vrijkomende nieuw regime lijfrente uitkering heeft u twee mogelijkheden, lijfrente uitkeren en het uitstellen van de lijfrente. U kunt kiezen voor één van deze opties, maar u mag het ook combineren. Zo kunt u een deel van uw lijfrente laten uitkeren en het restant tot een later moment uitstellen. 

Het uitstellen van een nieuw regime lijfrente mag uiterlijk tot in het kalenderjaar waarin u de aow-gerechtigde leeftijd bereikt. Gebruikt u de nieuw regime lijfrente voor de aankoop van een direct ingaande lijfrente dan bent u conform artikel 3.125 Wet IB 2001 verplicht  één van de limitatief voorgeschreven lijfrentevormen, of een combinatie van meerdere vormen, te gebruiken. De voorgeschreven lijfrentevormen zijn:

Overbruggingslijfrente
Een overbruggingslijfrente is een direct ingaande lijfrente die eindigt in het kalenderjaar waarin u de 65-jarige leeftijd bereikt, het kalenderjaar van de Aow-ingangsdatum of het kalenderjaar waarin u een uitkering op grond van een pensioenregeling gaat genieten. Voor lijfrentes waar na 31 december 2005 nog premies voor zijn voldaan is de overbruggingslijfrente afgeschaft. Maximale uitkering per jaar € 63.288 (2024).

Kapitalen die voor deze datum zijn opgebouwd kunnen nog wel worden aangewend voor een overbruggingslijfrente. Indien u twijfelt over de mogelijkheden met uw lijfrente nemen wij dit uiteraard graag met u door.
 
Tijdelijke oudedagslijfrente.
Een tijdelijke oudedagslijfrente is een direct ingaande lijfrente met een tijdelijke looptijd en een maximale uitkering van € 26.462,- per jaar (2024). De minimale looptijd bedraagt 5 jaar. De tijdelijke oudedagslijfrente mag ingaan vanaf het kalenderjaar waarin de 65-jarige leeftijd wordt bereikt. Zijn er na 31 december 2013 nog premies betaald voor de lijfrente dan mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan op de Aow-ingangsdatum. De lijfrente mag ook na de 65-jarige leeftijd ingaan, echter nooit later dan 5 jaar na de Aow-ingangsdatum.
 
Levenslange oudedagslijfrente.
Een levenslange oudedagslijfsrente is een direct ingaande levenslange lijfrente waarvan de ingangsdatum vrij te bepalen is, echter nooit later dan 5 jaar na de aow-ingangsdatum. Benieuwd naar de opbrengsten voor uw eigen expirerende lijfrente en direct vergelijken? 

Direct vergelijken

 
Mogelijkheden Oud Regime:

Met een vrijkomende oud regime lijfrente heeft u maar liefst vier mogelijkheden. Naast het uitkeren en het uitstellen van de lijfrente kunt u er ook voor kiezen het kapitaal ineens uit te keren of te schenken. Net als bij het nieuwe regime kunt u kiezen voor één van deze opties, maar u mag het ook combineren. Indien u kiest voor de uitkering ineens dan wordt het gehele kapitaal direct progressief belast in Box I. Kiest voor het schenken van een oud regime lijfrentekapitaal dan is schenkbelasting verschuldigd. De ontvanger behoudt alle mogelijkheden van het oude regime zoals hierboven omschreven.

Op enig moment wordt de lijfrente uitgekeerd en zijn de uitkeringen belast in Box I. Er is ook een constructie mogelijk waarbij niet het kapitaal maar de periodieke uitkeringen van een oud regime lijfrente worden geschonken. Op dat moment betaalt de ontvanger uitsluitend inkomstenbelasting en is er geen sprake van schenkbelasting. Meer informatie over het schenken van oud regime lijfrentes leest u hier.

 
Bij aankoop van een direct ingaande lijfrente hoeft u bij het oude regime niet te voldoen aan veel eisen zoals bij het nieuwe regime wel het geval is. De enige beperking is de minimale looptijd die afhankelijk is van de leeftijd van de verzekerde(n). Kiest u er voor om uw oud regime lijfrente nog verder uit te stellen dan mag dit onbeperkt. Veel verzekeraars hanteren echter een maximale eindleeftijd van 75 of 80 jaar.
 
Direct Ingaande Lijfrente.
Bij de aankoop van een uitkerende (direct ingaande) lijfrente kunt u kiezen uit producten van zowel verzekeraars als banken (banksparen). Op de volgende pagina's leest u in welke gevallen de bancaire lijfrente een goed alternatief is voor de traditionele verzekerde lijfrentes:
 
-Wanneer kan ik banksparen?
-Wat zijn de verschillen tussen banksparen en een lijfrenteverzekering?

Bent u benieuwd naar de opbrengsten van zowel de bancaire als de verzekerde lijfrente? Bereken hier uw lijfrente en ontvang gratis en vrijblijvend de offerte per e-mail.

Offerte aanvragen

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20