020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024
Een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) in Nederland kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Als DGA bent u zowel werknemer als eigenaar van uw bedrijf, wat meerdere mogelijkheden biedt voor uw pensioenopbouw. U kunt vermogen opbouwen binnen uw eigen onderneming in de vorm van sparen (in eigen beheer), deelnemen in een pensioenregeling, of uw pensioen verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij.

De Nederlandse overheid stimuleert het opbouwen van aanvullend pensioenvermogen met fiscale voordelen. Zo kunt u jaarlijks een bepaald bedrag van uw inleg aftrekken van de belasting, wat afhankelijk is van uw inkomen. Over het geld op uw pensioenrekening betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3. Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, koopt u met het opgebouwde pensioenvermogen een pensioenuitkering aan, die zorgt voor een periodiek inkomen waarover u inkomstenbelasting betaalt.

Het is belangrijk om te weten dat als u in het verleden een pensioen in eigen beheer heeft opgebouwd bij uw BV, en uw BV onvoldoende middelen heeft om het pensioen uit te keren, er specifieke regelingen en gevolgen zijn. In zo'n geval kan het pensioen stoppen voordat de formele uitkeringsverplichting is geëindigd, en kan de fiscale waarde van de pensioenaanspraak vrijvallen in de winst van de BV.

 

Waarop moet u letten bij de aankoop van uw pensioenuitkering?

Pensioenkoers geeft deskundig en onafhankelijk advies bij het uitkeren van een DGA pensioen. Wij kiezen de oplossing die het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Bent u bijvoorbeeld afhankelijk van uw pensioen inkomen om te voorzien in uw levensonderhoud dan dient u daar geen extra risico mee te lopen en te kiezen voor een vast pensioen (rente).

Bereken de hoogte van uw pensioenuitkering op basis van de geldende rente en bekijk ook de bruto en netto uitkering per maand bij het bij het maken van uw beslissing. Op onze berekeningspagina kunt alle grote aanbieders met elkaar vergelijken. In meer van 90% van de gevallen behalen onze pensioenexperts een hogere pensioen- of lijfrente uitkering dan bij de verzekeraars zelf.

Laatste blogs

Pensioen of lijfrente uitkeren

25 mei 2024

Gratis berekening van pensioenuitkering

24 mei 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20