020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Welke valkuilen zijn er bij aankopen van een pensioenuitkering?

20 januari 2024

Een pensioenuitkering is een periodieke betaling die u ontvangt van een pensioenfonds of een verzekeraar als u met pensioen gaat. Het is een manier om het opgebouwde pensioenkapitaal om te zetten in een levenslang inkomen. Maar het aankopen van een pensioenuitkering is niet zonder risico's. Er zijn een aantal valkuilen waar u op moet letten voordat u een keuze maakt.

 

Geen garantie over hoogte pensioenuitkering 

Een van de belangrijkste valkuilen is dat u niet weet hoe hoog uw pensioenuitkering zal zijn. De hoogte van de uitkering hangt af van verschillende factoren, zoals de rentestand, de levensverwachting, de kosten en de winstdeling van de aanbieder. Deze factoren kunnen veranderen in de tijd, waardoor een pensioenuitkering kan stijgen of dalen. Er is dus geen garantie over de hoogte van het pensioeninkomen.

 

Duur van een pensioenuitkering

Een andere valkuil is de duur van de pensioenuitkering. Een pensioenuitkering is meestal levenslang, maar soms is er een keuze voor een tijdelijke uitkering. Een tijdelijke uitkering kan aantrekkelijk zijn als u verwacht dat er ook nog andere inkomstenbronnen hebt, zoals een lijfrente of een erfenis. Maar als u langer leeft dan verwacht, kunt u met minder pensioeninkomen komen te zitten.
 

Belasting op een pensioenuitkering

Een derde valkuil is dat de belasting van de pensioenuitkering door de belastingdienst. Een pensioenuitkering is in principe belastbaar als inkomen uit werk en woning (box 1). Dat betekent dat uw inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen moet betalen over de pensioenuitkering. Maar de hoogte van deze belastingen kan variëren afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zoals leeftijd, andere inkomsten en aftrekposten. Het is dus zaak om goed uitz te oeken hoeveel belasting u moet betalen over een pensioenuitkering.

Hoe kunt u deze valkuilen vermijden?
Een manier is om goed te vergelijken tussen verschillende aanbieders van pensioenuitkeringen. u kunt bijvoorbeeld kijken naar de hoogte, de duur, de voorwaarden en de kosten van de uitkeringen die ze aanbieden. U kunt ook gebruik maken van online tools of advies inwinnen bij een onafhankelijke adviseur om te zien welke uitkering het beste bij u past. Een andere manier is om flexibel te blijven en regelmatig te evalueren of uw pensioenuitkering nog aansluit bij uw wensen en behoeften. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een variabele uitkering die meebeweegt met de markt of voor een uitkering die u kunt aanpassen.

 

Vergelijk uw pensioenuitkering voor een weloverwogen keuze 

Het aankopen van een pensioenuitkering is een belangrijke beslissing die veel invloed heeft op uw financiële toekomst. Het is daarom verstandig om goed te informeren en te oriënteren bij een keuze door het maken een vergelijking van uw pensioenuitkering. Zo kunt u de valkuilen vermijden en optimaal genieten van uw pensioen.

Laatste blogs

Afspraken wet toekomst pensioenen

26 februari 2024

Hoe werkt pensioen in het buitenland?

10 februari 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20