020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Een pensioenuitkering, wat nu?

27 december 2023
Als u met pensioen gaat, krijgt u een pensioenuitkering van uw pensioenfonds of verzekeraar. Dit is een maandelijks bedrag dat u ontvangt naast de AOW. Maar hoe werkt dat precies? En waar moet u op letten? Hieronder een uitleg om uw pensioenuitkering goed te regelen.

 

Wat is een pensioenuitkering?

Een pensioenuitkering is een maandelijks bedrag dat u krijgt van een pensioenfonds of verzekeraar als u met een pensioen gaat. Dit is een maandelijks bedrag dat u ontvangt naast uw AOW. Maar hoe werkt dat precies? En waar moet u op letten? Wij geven een aantal tips om uw pensioenuitkering goed te regelen.


Wat is een pensioenoverzicht?

Een pensioenoverzicht is een overzicht waarin staat hoeveel pensioen en AOW er is opgebouwd. Het gaat om de verwachte netto maandbedragen na uw pensionering. Uw pensioenoverzicht staat online op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier staat ook de AOW en nog andere inkomsten hebt naast uw pensioen. Voordat u met pensioen gaat, is het verstandig om uw pensioenoverzicht te controleren.
 

Wat is de ingangsdatum voor pensioenuitkering?

De ingangsdatum van uw pensioenuitkering is afhankelijk van uw situatie en u kunt zelf kiezen wanneer u met pensioen wilt gaan. Dit kan op de eerste dag van de maand waarin de AOW-leeftijd bereikt, maar ook eerder of later. Dit dient minimaal zes maanden van tevoren te worden doorgeven aan een pensioenfonds of verzekeraar.
 

Wat is een uitkeringsvorm voor pensioen?

Een uitkeringsvorm is de keuze voor het ontvangen van uw pensioenuitkering. Er zijn verschillende uitkeringsvormen mogelijk, zoals een vast bedrag per maand, een variabel bedrag per maand, een hoog-laag constructie of een combinatie van deze vormen. Elke uitkeringsvorm heeft voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed te vergelijken welke vorm het beste bij uw situatie en wensen past.
 

Wat is een partnerpensioen?

Een partnerpensioen is een pensioenuitkering die de partner ontvangt bij overlijden. Als u een partner hebt, dan kunt u ervoor kiezen om een deel van uw pensioenuitkering af te staan voor een partnerpensioen. Het partnerpensioen is meestal 70% van de pensioenuitkering. U kunt ook kiezen voor een hoger of lager percentage, of helemaal geen partnerpensioen. Dit heeft wel invloed op de hoogte van de pensioenuitkering.
 

Is aangifte belastingdienst voor pensioen nodig?

De belasting voor de pensioenuitkering wordt meestal al ingehouden door een pensioenfonds of verzekeraar voordat ze het bedrag uitbetalen. Het kan echter zijn dat u te veel of te weinig belasting betaalt, afhankelijk van het totale inkomen en aftrekposten. Daarom is het verstandig om elk jaar aangifte te doen bij de Belastingdienst.
 

Wat is een pensioenvergelijking?

Een pensioenvergelijking is een vergelijking van alle grote aanbieders bij het aankopen van een pensioen of lijfrente. Op onze vergelijkingssite Pensioenuitkering vergelijken kunt u gratis een indicatie krijgen van de hoogte van uw pensioenuitkering. Wij zetten alles helder op een rij en zorgen voor de juiste keuze bij het aankopen van uw pensioen. Onze pensioenadviseurs staan voor u klaar met advies en wij beantwoorden graag al uw vragen.

Laatste blogs

Afspraken wet toekomst pensioenen

26 februari 2024

Hoe werkt pensioen in het buitenland?

10 februari 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20