020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Wat zijn de wijzigingen in de nieuwe pensioenwet?

18 december 2023
De nieuwe pensioenwet, die in 2026 ingaat, heeft gevolgen voor iedereen die pensioen opbouwt of ontvangt. In deze blogpost staat een overzicht van belangrijkste veranderingen zijn en wat ze voor u betekenen als u met pensioen gaat.

De nieuwe pensioenwet maakt het pensioen persoonlijker en flexibeler. Het pensioen wordt meer afhankelijk van de beleggingsresultaten en minder van de rente. Dat betekent dat het pensioen meer kan meegroeien met de economie, maar ook meer kan schommelen. Er is meer inzicht in het verwachte pensioen en de risico's die daaraan verbonden zijn. Ook zal er meer keuzevrijheid over hoe het uitkeren en ontvangen van het pensioen.

 

Welke keuzes zijn er voor uitkeren van pensioen?

Een van de belangrijkste keuzes, is of opname van een deel van het pensioen ineens wilt opnemen als u met pensioen gaat. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u een grote uitgave wilt doen, zoals het aflossen van de hypotheek of een kopen van een camper. Overigens mag u maximaal 10% van uw pensioen in één keer opnemen. Het resterende bedrag van uw pensioenuitkering wordt dan wel lager, omdat u 90% van uw pensioen over de uitkeringsperiode moet uitsmeren.

 

Hoe zit dat met vast of variabel pensioen?

Een andere keuze die u kunt maken, is een variabel of een vast pensioen. Een variabel pensioen betekent dat uw pensioenuitkering elk jaar kan veranderen, afhankelijk van de beleggingsresultaten. Een vast pensioen betekent dat u elke maand hetzelfde bedrag krijgt als pensioenuitkering, maar dat dit bedrag niet meer kan stijgen of dalen. Een variabel pensioen kan op de lange termijn meer opleveren, maar ook meer onzekerheid geven. Een vast pensioen geeft meer zekerheid, maar ook minder kans op groei.

 

De nieuwe pensioenwet heeft dus invloed op hoeveel pensioen u krijgt, wanneer u het krijgt en hoe u het krijgt. Het is belangrijk dat u goed nadenkt over wat het beste past bij uw persoonlijke situatie.

 

Vraag tijdig informatie op en vergelijk uw pensioen

Vraag tijdig informatie op bij uw pensioenuitvoerder. Zo kunt u goed voorbereid met pensioen gaan en genieten van uw oude dag. Het vergelijken van uw pensioenuitkeringen van verschillende aanbieders kunt u gratis en vrijblijvend doen op onze website, onze deskundige adviseurs behalen in 95% van de gevallen een hogere uitkering en staan voor u klaar bij vragen.

Laatste blogs

Afspraken wet toekomst pensioenen

26 februari 2024

Hoe werkt pensioen in het buitenland?

10 februari 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20