020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Wat moet u regelen als u met pensioen gaat?

02 november 2023
Met pensioen gaan is een grote verandering in uw leven. U hebt misschien meer tijd voor uzelf, uw hobby's en uw familie, maar u moet ook rekening houden met een aantal praktische zaken. Hier zijn enkele tips.

 

Vraag AOW aan

De AOW is de basispensioenregeling van de overheid voor iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond. U krijgt AOW vanaf de AOW-leeftijd, die afhankelijk is van uw geboortejaar. U moet de AOW zelf aanvragen, uiterlijk vier maanden voordat u met pensioen gaat. Dat kan online via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of telefonisch via 020 656 56 56.

Check aanvullend pensioenuitkeringen

Naast de AOW heb u misschien ook recht op een aanvullend pensioen dat u hebt opgebouwd via uw werkgever(s). U kunt bij een pensioenfonds of -verzekeraar navragen hoeveel pensioen er is opgebouwd, wanneer u het kunt laten ingaan en hoe u het kunt aanvragen. Het overzicht van al u opgebouwde pensioenen staat ook op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Maak een financieel pensioenplan

Met pensioen gaan betekent meestal dat het inkomen lager wordt. Het is daarom verstandig om een financieel plan te maken. Hoeveel geld heeft u nodig om rond te komen? Hoeveel wil u besteden aan leuke dingen? Zijn er nog schulden of andere financiële verplichtingen? Zijn er fiscale gevolgen voor u pensioeninkomen? Een financieel adviseur kan u helpen om een goed overzicht te krijgen en eventueel maatregelen te treffen om uw financiële situatie te verbeteren.

Shop voor een hogere pensioenuitkering

U kunt meestal zelf kiezen of je een vaste of variabele pensioenuitkering wilt. Shoppen met u pensioen loont vaak voor een hogere pensioenuitkering. Op pensioenkoers.nl kunt vrijblijvend een berekening maken van uw pensioenuitkering. U kunt ook contact opnemen met onze adviseurs om uw situatie in kaart te brengen en een berekening maken van de gewenste situatie voor een weloverwogen beslissing.

Denk na over uw zorgverzekering

Als u met pensioen gaat, verandert er niets aan uw basisverzekering, maar misschien wel aan de aanvullende verzekering. Sommige werkgevers bieden hun werknemers een collectieve zorgverzekering aan met extra vergoedingen of kortingen. Als u stopt met werken, kun u meestal niet meer gebruikmaken van deze regeling. Het kan daarom lonen om te vergelijken of er een andere zorgverzekering is die beter bij u past. U kunt elk jaar in november en december overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Blijf actief en betrokken na uw pensioen

Met pensioen gaan betekent niet dat u achter de geraniums hoeft te zitten. Sterker nog, het is belangrijk voor uw gezondheid en welzijn om actief en betrokken te blijven bij de samenleving. Er zijn talloze mogelijkheden om uw tijd zinvol te besteden, zoals vrijwilligerswerk, een cursus volgen, een sport beoefenen, reizen of een nieuwe hobby ontdekken. Ook kunt u contact houden met uw oud-collega's, vrienden en familie, of nieuwe mensen ontmoeten via clubs, verenigingen of online platforms.

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20