Telefonisch bereikbaar tot 18:00 uur     020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Valkuilen bij het aankopen van een pensioen

30 oktober 2023

Als u binnenkort met pensioen gaat, heeft u misschien al nagedacht over het aankopen van een pensioen. Een pensioen is een levenslange uitkering die u ontvangt van een verzekeraar of een pensioenfonds in ruil voor uw opgebouwde pensioenkapitaal. Maar waar moet u op letten bij het aankopen van een pensioen? In deze blog post bespreken we enkele valkuilen die u kunt vermijden.

 

Te laat beginnen met het vergelijken van uw pensioen

Het is verstandig om minstens een half jaar voor uw pensioendatum te beginnen met het oriënteren op de markt. Zo heeft u voldoende tijd om de beste keuze te maken voor uw situatie. U kunt gebruik maken van online vergelijkingssites of advies inwinnen bij een onafhankelijke pensioenadviseur.

 

U kijkt alleen naar de hoogte van uw pensioenuitkering 

Een tweede valkuil is dat u alleen kijkt naar de hoogte van de uitkering. Hoewel dit natuurlijk een belangrijke factor is, zijn er ook andere aspecten waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld, hoe zeker is de pensioenuitkering? Is deze gegarandeerd of afhankelijk van beleggingsresultaten? Hoe wordt de uitkering geïndexeerd? Houdt deze rekening met de inflatie of niet? En wat gebeurt er met uw pensioen als u komt te overlijden? Krijgt uw partner dan een nabestaandenpensioen of niet?

 

Houdt rekening met uw persoonlijke wensen en behoeften ten aanzien van uw pensioen

Een derde valkuil is dat u geen rekening houdt met uw persoonlijke wensen en behoeften. U kunt namelijk kiezen voor verschillende soorten pensioenen, afhankelijk van uw situatie en voorkeuren. Bijvoorbeeld, wilt u een vast of een variabel pensioen? Een vast pensioen geeft u meer zekerheid, maar een variabel pensioen kan meer rendement opleveren. Wilt u een hoog-laag constructie? Dit betekent dat u in de eerste jaren een hoger pensioen ontvangt en daarna een lager pensioen. Dit kan handig zijn als u verwacht dat u later minder geld nodig heeft. Of wilt u een deel van uw pensioenkapitaal gebruiken voor een andere bestemming, zoals het aflossen van uw hypotheek of het schenken aan uw kinderen?


Zoals u ziet, zijn er veel zaken waar u op moet letten bij het aankopen van een pensioen. Het is daarom verstandig om u goed te laten informeren en adviseren voordat u een beslissing neemt. Zo voorkomt u dat u in een valkuil trapt en kunt u optimaal genieten van uw pensioen.

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20

Nu open. Tot 18:00 bereikbaar