020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Hoe koop je een pensioen aan? Een stappenplan

30 november 2023
Als u met pensioen gaat, moet u een aantal keuzes maken over het pensioen. U hebt waarschijnlijk een pensioenkapitaal opgebouwd bij een werkgever of via een lijfrente. Dit kapitaal komt vrij als u met pensioen gaat en daarvan kan u er een pensioenuitkering van aankopen. Maar hoe doet u dat? En waar moet u op letten? In dit blog geven wij u een stappenplan voor het aankopen van een pensioen.

 

Stap 1: Bepaal uw pensioendoel

Voordat u een pensioen gaat aankopen, is het belangrijk om te weten wat uw pensioendoel is. Hoeveel inkomen heb ik nodig om van pensioen te genieten? Vast of een variabel pensioen? Eerder of later met pensioen gaan? Partner meeverzekeren voor het geval bij overlijden? Dit zijn allemaal vragen die invloed hebben op de hoogte en de vorm van een pensioenuitkering.

 

Stap 2: Vergelijk de aanbieders

Als u weet wat je pensioendoel is, kun je op zoek gaan naar de beste aanbieder voor uw situatie. U bent namelijk niet verplicht om het pensioen aan te kopen bij de partij waar het pensioen is opgebouwd. U kunt ook kiezen voor een andere verzekeraar, bank of beleggingsinstelling die een beter aanbod heeft. Het loont dus om te vergelijken.

Er zijn online verschillende aanbieders die pensioenuitkeringen vergelijken op basis van de hoogte van de uitkering, de kosten, de voorwaarden en de service. U kunt ook gebruik maken van een onafhankelijke adviseur die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

Stap 3: Vraag offertes aan

Als er een of meerdere aanbieders zijn gevonden die bij  uw wensen passen, dan kunt offertes aanvragen. Een offerte is een vrijblijvend voorstel waarin staat hoeveel pensioen u kunt krijgen en onder welke voorwaarden. Let goed op de details, zoals de looptijd, de indexatie, de garanties, nabestaanden en de risico’s.

 

Stap 4: Sluit het pensioen af

Het pensioen kunt u afsluiten op basis van de offerte die het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie. Na het ondertekenen van de offerte ontvangt u een bevestiging van een polis met daarin alle afspraken. Vanaf dat moment ontvangt u periodiek (maand, kwartaal, half jaar of jaar) uw pensioenuitkering.

Laatste blogs

Afspraken wet toekomst pensioenen

26 februari 2024

Hoe werkt pensioen in het buitenland?

10 februari 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20