020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioen en uitkeringen

04 december 2023
Wanneer de AOW-leeftijd in zicht komt, opent zich een nieuwe fase in uw financiële leven. Het bereiken van de AOW-leeftijd brengt automatisch het recht op een AOW-uitkering met zich mee. Maar wat betekent dit voor uw inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen? Deze veranderingen vinden plaats in box 1 van uw belastingaangifte en omvatten aangepaste belastingtarieven en diverse heffingskortingen.

Dit heeft consequenties voor:

  • Belastingtarieven: Uw belastingtarieven worden aangepast.
  • Heffingskortingen: U komt mogelijk in aanmerking voor andere heffingskortingen.
  • Loonheffing over AOW, pensioen of lijfrente-uitkering: Dit kan variëren.
  • Voorlopige aanslag inkomstenbelasting: Deze kan veranderen.
  • Specifieke zorgkosten: Controleer of deze wijzigen.

Het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt, heeft ook invloed op uw inkomen en daardoor op eventuele toeslagen die u ontvangt. Daarnaast is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor belastingmiddeling.

 

U heeft de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, maar wel pensioen of andere uitkeringen ontvangen?

Dan zijn er enkele scenario's mogelijk:

  1. Enkele uitkering: Als u slechts één uitkering ontvangt, zoals een pensioen of een andere uitkering, kan de uitkeringsinstantie op uw verzoek rekening houden met de loonheffingskorting waar u recht op hebt. Dit resulteert in een lager belastingtarief voor uw uitkering.
  2. Meerdere uitkeringen: Als u meerdere uitkeringen ontvangt, zoals een pensioen en een andere (lijfrente-)uitkering, van verschillende instanties, dient elke instantie loonheffing in te houden op de uitbetaalde bedragen. Het is belangrijk om te weten dat u slechts één keer recht hebt op de loonheffingskorting. Hierdoor kan het gebeuren dat u mogelijk te weinig belasting betaalt.
  3. Loon en uitkeringen: Als u naast uw loon ook uitkeringen ontvangt, is het van belang te begrijpen dat elke uitkeringsinstantie belasting, oftewel loonheffing, inhoudt op de bedragen die zij aan u uitbetalen. Net als in het vorige scenario geldt dat u slechts één keer recht hebt op de loonheffingskorting.

Het is goed om te onthouden dat uitkeringsinstanties en werkgevers belasting inhouden, wat bekendstaat als loonheffing. U heeft recht op verschillende kortingen op uw belastingen, waaronder de algemene heffingskorting en, indien u werkzaam bent, de arbeidskorting."

 

Vraag advies bij pensioen en uitkering

Bent u op zoek naar meer informatie over hoe uw pensioen en uitkeringen uw belastingen beïnvloeden? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies. Op onze webpagina pensioenuitkering berekenen kunt u een gratis berekening maken van uw pensioenuitkering tussen verschillende banken en verzekeraars. U kunt meerdere vergelijkingen maken en offertes aanvragen door het invullen van uw gegevens.
 
 Laatste blogs

Afspraken wet toekomst pensioenen

26 februari 2024

Hoe werkt pensioen in het buitenland?

10 februari 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20