Telefonisch bereikbaar tot 18:00 uur
020 - 470 09 20       @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioenuitkering nieuwe wet Toekomst pensioenen

25 december 2022
Als de nieuw Wet toekomst pensioenen is ingevoerd is er geen eindloon- of middelloonpensioen meer. Het maakt dan niet meer uit bij welke pensioenfonds, verzekeraar of PPI uw pensioen is ondergebracht. Iedere werknemer krijgt namelijk een pensioenrekening waar het pensioensaldo groeit met nieuwe periodieke inleg en rendement, waarbij de werknemer het beleggingsrisico voor zijn of haar rekening neemt.

Hoe werkt de vaste pensioenuitkering?

Op de pensioendatum wordt het saldo omgezet in een levenslange gelijkblijvende maandelijkse pensioenuitkering en houdt de pensioenuitvoerder automatisch loonbelasting in op de pensioenuitkering. De hoogte van de rentevergoeding wordt bepaald op het moment van de pensioeningangsleeftijd. Dus hoe hoger de rentestand op de pensioendatum hoe hoger de levenslange pensioenuitkering.

De hoogte van deze maandelijkse betaling wordt op de pensioeningangsdatum bepaald aan de hand van de gemiddelde levensverwachting. Ook de marktrente op de pensioeningangsdatum is van invloed op de hoogte van de toekomstige reeks betalingen.
 

En hoe zit het als de rente stijgt?

Op de pensioendatum zorgt de hogere marktrente juist voor een omgekeerd effect. De aankoopfactor van de pensioenuitkering is namelijk goedkoper en hierdoor ontvangt u een hogere pensioenuitkering. Per saldo zal een hogere rente weinig effect hebben op de hoogte van de pensioenuitkering, immers het saldo is lager, maar er kan meer pensioenuitkering worden verkregen.
 

Pensioenshoppen loont!

Vlak voor de pensioendatum kunt u offertes opvragen bij andere pensioenuitvoerders. Wij raden dit aan altijd te doen omdat dit invloed heeft op het inkomen voor de rest van uw leven. Mocht een andere aanbieder een hogere pensioenuitkering bieden dan kan het saldo van de pensioenrekening eenvoudig worden overgemaakt naar de pensioenuitvoerder van keuze.

 

Waar moet u op letten bij pensioenuitkering?

  1. Eerder of later laten ingaan
  2. de eerste paar jaar een hogere uitkering dan daarna een lagere uitkering
  3. het partnerpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen
  4. Het ouderdomspensioen uitruilen voor een hoger partnerpensioen
  5. 10% van het pensioensaldo in een keer uitkeren tegen inhouding van loonbelasting


Laat u adviseren bij het aankopen van uw pensioenuitkering

Uw keuzes kunnen invloed hebben op de hoogte van de betalen loonbelasting en eventuele toeslagen. Het is dan ook verstandig om pensioenadvies in te laten winnen, want de materie kan complex zijn. Pensioenkoers is altijd bereikbaar en onze experts behalen in 95% van de gevallen een hogere pensioen- of lijfrente uitkering dan bij de verzekeraars zelf!


Laatste blogs

Bereken uw pensioenuitkering

22 mei 2023

Welke keuzes zijn er voor pensioenuitkering?

29 april 2023

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20

Nu open. Tot 18:00 bereikbaar