020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioen in één keer laten uitbetalen verstandig?

20 augustus 2022
Vanaf het moment dat u met pensioen gaat, krijgt u maandelijks uw pensioen uitgekeerd Het is namelijk niet mogelijk om uw pensioen eerder in één keer te laten uitkeren, vanwege de wettelijke richtlijnen.


Afkoopgrens pensioen

Pensioen afkopen betekent dat je je pensioen in één keer eerder uitbetaald krijgt. Vanaf 1 januari 2019 zijn de wettelijke regels rondom kleine opgebouwde pensioenen aangepast. Dit komt omdat veel mensen vaker wisselen van baan dan twintig jaar geleden en via verschillende werkgevers pensioen opbouwen. 

Als er een pensioen is opgebouwd dat lager is dan de wettelijke afkoopgrens (€ 520,35 in 2022) dan wordt het pensioen automatisch overgedragen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Dit zorgt ervoor dat al uw pensioenen bij elkaar blijven. Heeft u niet direct een nieuwe pensioenuitvoerder, dan wordt vijf jaar lang geprobeerd uw pensioen alsnog over te dragen. Lukt dit niet, dan is er de mogelijkheid uw pensioen in één keer te laten uitbetalen. Pensioenen onder de € 2 worden niet overgedragen, deze vervallen aan het fonds.


Hoe weet je of je een klein pensioen hebt opgebouwd?

Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl en zie direct waar je pensioenen hebt opgebouwd


Alsnog afkopen na vijf jaar

Er zijn een paar uitzonderingen, waarin het afkopen van een klein pensioen wel is toegestaan. Het nadeel is dat je in één keer belasting betaald over je afkoop. Het belastingtarief is verdere hoger als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Ook kan een afkoop invloed hebben als je toeslagen ontvangt, zoals huur- of zorgtoeslag. Dit komt omdat de hoogte van je toeslag gebaseerd is op je jaarinkomen. En dat is hoger als je een afkoop ontvangt.


De gevolgen van afkoop van uw pensioen

Afkoop van uw pensioen kan dus gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Uw inkomen in het jaar van afkoop wordt eenmalig hoger. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting of voor eventuele toeslagen die u krijgt.


Meer pensioenkeuzes

Eerder of later met pensioen
Eerst hoger, daarna lager pensioen
Variabel pensioen, gedeeltelijk beleggen
Lijfrente uitkering vergelijken
 

Kunnen wij u helpen?

 Gratis pensioen vergelijken
Contact opnemen

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20