020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Uw pensioen en andere uitkeringen

16 juni 2024
Bij het bereiken van de AOW-leeftijd bereikt heeft u recht op een AOW-uitkering. Als u met pensioen gaat en stopt met werken, dan veranderen uw inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen in box 1. Er geldt dan een aangepast belastingtarief en andere heffingskortingen.
 

Inkomen en AOW-leeftijd

In het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt, verandert uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen. Dit kan gelden voor de onderstaande belastingen:

  • belastingtarieven
  • heffingskortingen
  • loonheffing over AOW, pensioen of lijfrente-uitkering
  • voorlopige aanslag inkomstenbelasting
  • specifieke zorgkosten

Vervroegd pensioen of een andere uitkering voor het bereiken van de AOW-leeftijd.

Als u de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, maar wel een pensioen of een andere uitkering ontvangt, kan een van de volgende situaties voor u gelden:
 

1.       één pensioenuitkering

Ontvangt u een pensioenuitkering? Dan kan de uitkeringsinstantie voor de berekening van de belasting op uw verzoek rekening houden met de loonheffingskorting waar u recht op hebt. Hierdoor betaalt u minder belasting over uw uitkering.
 

2.       Meer dan één pensioen- en uitkering

Krijgt u nog geen AOW, maar wel 1 of meer andere uitkeringen? Bijvoorbeeld een pensioen en daarnaast een andere (lijfrente-)uitkering? Dan krijgt u uitkeringen van verschillende instanties. Elke instantie houdt loonheffing in op het bedrag dat zij aan u uitbetaalt. Als elke instantie daarbij op uw verzoek rekening houdt met de loonheffingskorting, betaalt u waarschijnlijk te weinig belasting. U hebt namelijk maar 1 keer recht op de loonheffingskorting.

 Als u gedurende het jaar te weinig belasting betaalt via de loonheffingen, krijgt u na afloop van het jaar een aanslag inkomstenbelasting die u moet betalen. Daarom is het vaak verstandig om maar 1 uitkeringsinstantie rekening te laten houden met de loonheffingskorting.
 

3.       Loon en meer dan één pensioen- en (lijfrente) uitkering

Hebt u nog niet de AOW-leeftijd en krijgt u loon én 1 of meer uitkeringen, zoals een pensioen of een lijfrente-uitkering? Dan houden uw werkgever en iedere instantie loonheffing in op het bedrag dat zij aan u uitbetalen.

Houden alle werkgevers of uitkeringsinstanties rekening met de loonheffingskorting? Dan betaalt u te weinig belasting. U hebt daarop namelijk maar 1 keer recht.
 

Vragen over pensioen uitkeren? 


Heeft u advies nodig bij uw vragen over pensioen uitkeren? Neem dan contact met een deskundige pensioenadviseur van Pensioenkoers. Of maak een berekening op onze vergelijkingssite voor pensioenuitkeringen.

Laatste blogs

Hoeveel pensioen kan ik aankopen?

13 juli 2024

Wat krijg ik als ik met pensioen ga?

29 juni 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20