020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Hoe vergelijkt u een pensioenuitkering tussen banken en verzekeraars?

28 oktober 2023
Dit is een vraag die veel mensen zich stellen als ze hun pensioenuitkering willen vergelijken. In deze blog post zullen we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze twee opties bespreken, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Een pensioenuitkering is een periodieke uitbetaling die u ontvangt van een financiële instelling als u met pensioen gaat. U kunt zelf kiezen bij welke instelling u een pensioenuitkering afsluit, en hoe hoog de uitkering is. U kunt ook kiezen voor een vaste of een variabele uitkering, en of u de uitkering levenslang of voor een bepaalde periode wilt ontvangen.

Een bank en een verzekeraar zijn beide financiële instellingen die pensioenuitkeringen aanbieden. Er zijn echter een aantal verschillen tussen deze twee opties, die invloed kunnen hebben op de hoogte en de zekerheid van uw pensioenuitkering.
 

Garantie hoogte pensioenuitkering

Een belangrijk verschil is dat een bank geen garantie geeft over de hoogte van uw pensioenuitkering. De uitkering is afhankelijk van de marktrente, die kan fluctueren. Als de rente daalt, kan de pensioenuitkering ook dalen.

Een verzekeraar geeft wel een garantie over de hoogte van uw pensioenuitkering. De uitkering is gebaseerd op een vaste rente, die vooraf wordt afgesproken. Als de rente daalt, heeft dat geen invloed op de pensioenuitkering.
 

Extra uitkering bij winstdeling

Een ander verschil is dat een bank geen winstdeling biedt. Dat betekent dat er geen extra uitkering is als de bank goede resultaten behaalt. Een verzekeraar biedt wel winstdeling aan. De winstdeling is echter niet gegarandeerd, en kan elk jaar verschillen.
 

Nabestaandenpensioen

Een derde verschil is dat een bank geen nabestaandenpensioen biedt. Dat betekent dat uw pensioenuitkering stopt als u overlijdt. Een verzekeraar biedt wel nabestaandenpensioen aan. Dat betekent dat uw partner of kinderen een uitkering kunnen ontvangen als u overlijdt. U kunt zelf kiezen hoe hoog het nabestaandenpensioen is, en hoe lang het duurt.
 

Indexatie pensioenuitkering

Een vierde verschil is dat een bank geen indexatie toepast. Dat betekent dat de pensioenuitkering niet wordt aangepast aan de inflatie. Als de prijzen stijgen, heeft u minder inkomen te besteden voor uw oude dag. Een verzekeraar past wel indexatie toe. Dat betekent dat de pensioenuitkering wordt verhoogd als de prijzen stijgen. De indexatie is echter niet gegarandeerd, en kan elk jaar verschillen.
 

Conclusie verschillen pensioenuitkering banken en verzekeraars

Zoals u ziet, zijn er voor- en nadelen aan beide opties. Een pensioenuitkering bij een bank kan hoger zijn dan bij een verzekeraar, maar ook onzekerder en minder flexibel. Een pensioenuitkering bij een verzekeraar kan lager zijn dan bij een bank, maar ook zekerder en meer flexibel.

De keuze voor een pensioenuitkering hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Hou  rekening met factoren zoals leeftijd, gezondheid, levensverwachting, risicobereidheid, inkomen, vermogen, fiscale positie en wensen voor uw nabestaanden.

 Het is daarom verstandig om u goed te laten informeren en adviseren voordat u een beslissing neemt. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van online vergelijkingstools, of contact opnemen met een onafhankelijke financieel adviseur.

 We hopen dat deze blog post u heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in het vergelijken van een pensioenuitkering tussen banken en verzekeraars. Heb u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons via e-mail of telefoon.

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20