020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Wat is de beste pensioenuitkering voor u?

27 augustus 2023
U hebt jarenlang hard gewerkt en gespaard voor uw pensioen. Nu komt het moment om met het pensioenkapitaal een pensioenuitkering aan te kopen. Maar hoe doet u dat? En waar moet u op letten? In deze blog geven we u een aantal tips om de beste pensioenuitkering te kiezen.


Tip 1: Vergelijk verschillende aanbieders

U bent niet verplicht om uw pensioenuitkering te kopen bij de pensioenuitvoerder waar u uw pensioenkapitaal hebt opgebouwd. U mag ook shoppen bij andere aanbieders, zoals pensioenverzekeraars, en pensioenfondsen. Het kan lonen om meerdere offertes met elkaar te vergelijken, want de hoogte van de pensioenuitkering kan per aanbieder verschillen. Een verschil van een paar tientjes per maand kan over de gehele looptijd van uw pensioen duizenden euro’s uitmaken.


Tip 2: Bepaal uw pensioendatum

U kunt zelf kiezen wanneer u uw pensioenuitkering laat ingaan. Meestal kun u dit doen vanaf vijf jaar voor u AOW-leeftijd tot maximaal vijf jaar na uw AOW-leeftijd. U kunt dus eerder of later met pensioen gaan dan de standaard pensioendatum. Dit heeft wel gevolgen voor de hoogte van uw pensioenuitkering. Hoe eerder u met pensioen gaat, hoe lager de uitkering. Hoe later u met pensioen gaat, hoe hoger uw uitkering. U moet ook rekening houden met de hoogte van uw AOW en eventuele andere inkomsten die u hebt of verwacht na uw pensioendatum.


Tip 3: Kies het soort pensioenuitkering

Er zijn verschillende soorten pensioenuitkeringen. De meest voorkomende zijn:

  • Vaste persoonlijke pensioenuitkering: Dit is een levenslange uitkering die elke maand hetzelfde bedrag uitkeert. U weet dus precies waar U aan toe bent, maar U loopt wel het risico dat U koopkracht daalt door inflatie.
  • Variabele persoonlijke pensioenuitkering: Dit is een levenslange uitkering die elk jaar kan veranderen, afhankelijk van de beleggingsresultaten en de marktrente. U hebt dus kans op een hogere uitkering, maar ook op een lagere uitkering. U loopt meer risico, maar hebt ook meer kans op indexatie.
  • Hoog-laag uitkering: Dit is een combinatie van een vaste en een variabele uitkering. U kiest zelf hoe lang de uitkering hoger is, tussen één en tien jaar. Daarna wordt de uitkering lager. Dit kan handig zijn als U in het begin meer geld nodig hebt, bijvoorbeeld om een hypotheek af te lossen of om te reizen.
  • Tijdelijke uitkering: Dit is een uitkering die loopt van de pensioendatum tot de AOW-ingangsdatum. U gebruikt dan een deel van U pensioenkapitaal om het AOW-gat te overbruggen. Daarna ontvang U alleen nog AOW en eventueel partnerpensioen.

Tip 4: Regel eventueel partnerpensioen

Als u een partner hebt, kunt u ervoor kiezen om ook partnerpensioen te kopen van het pensioenkapitaal. Dit is een uitkering die uw partner ontvangt bij overlijden. Meestal is dit 70% van uw ouderdomspensioen. U kunt er ook voor kiezen om geen of minder partnerpensioen te kopen, en daardoor meer ouderdomspensioen te ontvangen. Dit kan verstandig zijn als uw partner zelf voldoende inkomen of vermogen heeft, of als u een slechtere gezondheid hebt dan uw partner. Er is hiervoor wel de toestemming nodig van uw partner.

 

Tip 5: Vraag advies

Het kiezen van een pensioenuitkering is een belangrijke en complexe beslissing. Het gaat immers om uw inkomen voor de rest van uw leven. Daarom is het verstandig om u goed te laten informeren en adviseren. U kunt hiervoor terecht bij uw pensioenuitvoerder, een financieel adviseur of een pensioenconsulent. Zij kunnen u helpen om de beste pensioenuitkering te vinden, rekening houdend met uw persoonlijke situatie, wensen en doelen.

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20