020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Welk pensioen kan ik kopen van mijn pensioenkapitaal?

14 augustus 2023
Bij het naderen van uw pensioenleeftijd rijst onvermijdelijk de vraag: welk pensioen kunt u met uw opgebouwde kapitaal verwerven? Bij Pensioenkoers hebben we veel ervaring met dit vraagstuk. Laten we eens grondig onderzoeken hoe dit proces in zijn werk gaat en welke verwachtingen u kunt koesteren.

Wanneer u kiest voor een stabiel pensioen, dan houdt dat in dat u met uw complete pensioenkapitaal een enkele aankoop verricht. Dit leidt tot een maandelijkse pensioenuitkering die jaarlijks consistent blijft en zich over twaalf maanden verdeelt.

Bij de beslissing voor een stabiel pensioen wordt op uw pensioendatum nauwgezet berekend hoeveel jaarlijks pensioen uw kapitaal kan bekostigen. Dit gebeurt aan de hand van maandelijkse inkoopfactoren. Stel bijvoorbeeld dat de inkoopfactor 25 bedraagt. In dat geval wordt uw pensioenkapitaal gedeeld door 25 om uw jaarlijkse pensioenbedrag te bepalen. Laten we het illustreren met een voorbeeld: uw pensioenkapitaal beloopt €20.000 en de inkoopfactor is 25. Dan ontvangt u een bruto pensioen van €800 per jaar.

De inkoopfactor staat voornamelijk onder invloed van de marktrente, die maandelijks vastgesteld wordt en de grondslag vormt voor het berekenen van de pensioenrente door pensioenfondsen. Lagere marktrentes leiden tot hogere inkoopfactoren, waardoor het mogelijk is dat u minder pensioen kunt aankopen. Overige beïnvloedende factoren zijn onder andere de levensverwachting, de man/vrouw-verhouding en het type pensioen dat uw voorkeur geniet.

 

Keuze pensioenuitkering

U heeft vaak u de keuze tussen een ouderdomspensioen en een ouderdomspensioen met 70% partnerpensioen. Deze keuze heeft directe impact op de inkoopfactor, en daarmee op de hoogte van uw pensioenuitkering. Uw leeftijd bij de aankoop van het pensioen speelt eveneens een rol; het aankopen op latere leeftijd kan u een gunstiger pensioen opleveren.

U kunt ook uw pensioenkapitaal overdragen naar een verzekeraar om zo een variabel pensioen te verkrijgen. Een variabel pensioen houdt in dat een deel van uw pensioenkapitaal gebruikt wordt om uw pensioenuitkering voor dat jaar aan te schaffen. Het resterende deel van uw pensioenkapitaal wordt vervolgens belegd. Na een jaar koopt u opnieuw pensioen aan voor één jaar. Op dat moment is de waarde van uw pensioenkapitaal gewijzigd door het resultaat van de beleggingen en gelden er nieuwe inkoopfactoren. Hierdoor ontvangt u dus jaarlijks een ander pensioenbedrag.

 

Afkoop pensioen

Voor degenen met een klein pensioen (lager dan €520,35 bruto per jaar), heeft u de mogelijkheid om het pensioenkapitaal in één keer te ontvangen. De mogelijkheid tot afkoop hangt af van de huidige inkoopfactor. 

 

Inzicht in uw pensioenplanning

Bij Pensioenkoers hebben we inzicht in de complexiteit van pensioenplanning. Ons streven is dan ook om klaarheid te verschaffen, zodat u weloverwogen besluiten kunt nemen voor een financieel zekere toekomst. Onze pensioenadviseurs staan voor u klaar om u te voorzien van advies.

Laatste blogs

Pensioen of lijfrente uitkeren

25 mei 2024

Gratis berekening van pensioenuitkering

24 mei 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20