020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioenuitkering: Wat te doen wanneer je nog werkt?

14 juli 2023
Een veelvoorkomende vraag bij mensen die nog actief aan het werk zijn is of ze hun pensioen al kunnen laten uitkeren. Moet u uw pensioen gewoon laten uitkeren terwijl u blijft werken? Of is het verstandiger om het pensioen uit te stellen tot het moment dat u daadwerkelijk met pensioen gaat? In dit blog gaan we dieper in op deze kwestie en bieden we wat inzicht in de mogelijke keuzes.

De keuze om uw pensioen al te laten uitkeren terwijl je nog werkt, ligt bij u. U hebt de vrijheid om te bepalen wanneer uw pensioen tot uitkering komt. U kunt ervoor kiezen om het pensioen eerder te laten ingaan, maar u kunt het ook uitstellen. Het is volledig aan u om te beslissen wat het beste past bij uw situatie.

 

Wat is nu verstandig om te doen bij pensioenuitkering als u werkt?

Voor de meeste mensen geldt dat ze na de AOW-leeftijd minder belasting betalen dan wanneer ze werken. Als u uw pensioen al laat uitkeren terwijl u nog werkt, betaalt u dus meer belasting dan wanneer u het uitstelt tot het moment van daadwerkelijke pensionering.

Daarnaast kan het laten ingaan van uw pensioen terwijl u nog werkt nadelige gevolgen hebben als u recht hebt op toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Doordat uw pensioen boven op uw salaris wordt uitgekeerd, stijgt uw totale inkomen en loopt u het risico een lagere of zelfs geen toeslag meer te ontvangen.

Als u ervoor kiest om uw pensioen niet nu te laten uitkeren, maar pas vanaf het moment dat u daadwerkelijk met pensioen gaat, zal u pensioenbedrag toenemen. Hierdoor ontvang u levenslang een hoger pensioen.

Kortom, wanneer u nog werkt en uw pensioen al gaat uitkeren, is het belangrijk om de verschillende factoren en gevolgen in overweging te nemen. Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om uw pensioen eerder te ontvangen, kan het uitstellen ervan op de lange termijn financieel voordeliger zijn. Neem de tijd om juw opties te onderzoeken en maak een weloverwogen beslissing die past bij uw persoonlijke situatie.

 

Laat u adviseren bij de keuze het aankoop van pensioen. 

Een gemaakte keuze bij het aankopen van pensioen is een definitieve keuze. Laat u dus adviseren door een deskundig pensioenadviseur, want bij het uitkeren van pensioen kunnen en moeten keuzes worden gemaakt. Deze zullen individueel moeten worden bepaald en zijn afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden zoals toekomstbeeld, eigen vermogen, partnerpensioen, gezondheid, leeftijd, en fiscaliteit.

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20