020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

10% pensioenuitkering in één keer opnemen pensioenakkoord

31 maart 2022
Pensioenspaarders krijgen naar verwachting vanaf 1 januari 2023 het recht om bij pensionering maximaal 10 procent van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen op te nemen als bedrag ineens. Zie onze eerdere blog over maatregelen pensioenuitkering

Het bedrag ineens, ook wel eenmalige opname of lumpsum genoemd, is vrij besteedbaar en biedt de mogelijkheid om keuzes te maken die passen bij iemands persoonlijke situatie. Het opnemen van een bedrag in één keer betekent wel dat u een lagere maandelijkse pensioenuitkering krijgt over de rest van uw pensioen. Een eenmalige opname (een bedrag ineens van bijvoorbeeld € 25.000 bruto) heeft wel financiële consequenties, bijvoorbeeld voor de resterende levenslange pensioenuitkering (die gaat naar evenredigheid omlaag), belastingen en huurtoeslag en zorgtoeslag.

Zelfs van de mensen die binnen 10 jaar met pensioen gaan, kent een meerderheid deze nieuwe keuzemogelijkheid uit het pensioenakkoord nog niet. Opvallend is dat het potentieel gebruik iets afneemt met de leeftijd. Van de groep 55 – 67 jaar geeft ruim 1 op de 3 aan er (misschien) gebruik van te maken.

Bij opname bedrag ineens vóór de AOW-datum zijn vooral lagere - en middeninkomens financieel slechter af. Dit komt vooral door de nadelige effecten op (en het verlies van) toeslagen, waarbij het onzeker is of er na ingang van het pensioen (alsnog) recht is op toeslagen.

Er is grote behoefte aan begeleiding bij keuze opname bedrag ineens op pensioendatum onder alle inkomensgroepen. Bijna de helft noemt een financieel adviseur als partij van wie men begeleiding wenst, pensioenuitvoerderszijn populair bij mensen met pensioen in zicht.

Het bedrag ineens zorgt voor:
  • Minder pensioen over de gehele looptijd 
  • Eventuele hogere belasting bij uitkering voor de AOW-leeftijd 
  • Eventuele hogere ZVW-premie 
  • Lagere huur- en zorgtoeslag vooral bij lagere- en middeninkomens

Meer weten over uw pensioenuitkering? 
Check onze pagina aankopen van pensioen voor meer informatie 


Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20