020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Update maatregelen pensioenuitkering in één keer opnemen uit het Pensioenakkoord.

01 april 2021

Welke maatregelen veranderen voor de pensioenuitkering uit het Pensioenakkoord?


Op 12 januari jl. heeft de eerste kamer ingestemd met het naar voren halen van een maatregel omtrent het doen van een pensioenuitkering, waarbij het mogelijk wordt om een deel van het pensioen in één keer op te nemen.
 
Met deze regeling uit het Pensioenakkoord kan u tot maximaal 10 procent van de opgebouwde ouderdomspensioen in één keer laten uitkeren op uw rekening. Het opnemen van een bedrag in één keer betekent wel dat u een lagere maandelijkse pensioenuitkering krijgt over de rest van uw pensioen.

U kunt met dit bedrag bijvoorbeeld een deel van uw hypotheek aflossen, maar u kunt er ook van op vakantie gaan. De besteding van dit bedrag in één keer is dus een vrije keuze. Nadeel is dat het bedrag wel gevolgen kan hebben voor de belastingaangifte en eventuele toeslagen. Wat de effecten hiervan zijn, hangt onder andere af van de hoogte van het uitgekeerde bedrag in één keer en uw persoonlijke situatie.
 
Verder is het in het wetsvoorstel nog niet mogelijk om de keuzemogelijkheid voor een pensioenbedrag in één keer te combineren met de hoog-laag constructie (keuzemogelijkheid om eerst meer en later minder pensioen te ontvangen). Kiest u ervoor om eerst een hogere maandelijkse pensioenuitkering te ontvangen, bijvoorbeeld tot aan de AOW-leeftijd en vervolgens een lagere maandelijkse pensioenuitkering, dan is het niet mogelijk die keuze combineren met een pensioenuitkering voor een bedrag in één keer met een maximum van 10% van het ouderdomspensioen.


Wanneer gaat de maatregel in?

De maatregel omtrent de pensioenuitkering in één keer had een ingangsdatum van 1 januari 2022, echter de uitstel naar 1 januari 2023 geeft de pensioenfondsen meer tijd om deze nieuwe keuzemogelijkheid goed te kunnen uitvoeren en om de exacte inhoud van de nieuwe keuzemogelijkheid de komende tijd nog verder te bespreken met de betrokken partijen.

Hoe kan ik eenvoudig een hoog-laag pensioenuitkering vergelijken?

Op www.pensioenkoers.nl/berekenen kunt u snel en eenvoudig de hoogste uitkering voor uw vrijkomende pensioenkapitaal berekenen. Na het invoeren van uw gegevens worden de offertes van verschillende verzekeraars vergeleken. De offerte van uw keuze kunt u online aanvragen en deze krijgt u dan toegestuurd.

Laatste blogs

Uw pensioen en andere uitkeringen

16 juni 2024

Wat zijn de wijzigingen nieuwe pensioenwet?

01 juni 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20