020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat u 70% van het (bruto) inkomen dat u ontvangt als u met pensioen gaat nodig hebt voor uw pensioen.

 

Op uw pensioenleeftijd krijgt u van de overheid een AOW-uitkering en meestal ook een werknemerspensioen via uw werkgever(s). Voor 10% van werknemers blijkt er niets te zijn geregeld. Wat zijn de mogelijkheden als u meer inkomen nodig heeft als u met pensioen gaat?

 

1.    Spaar met een lijfrente (bankspaar) product

 

Wilt u regelmatig geld opzij zetten voor uw pensioen? Denk dan aan een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening. Dit is een aanvulling op het werknemerspensioen. Uw periodieke inleg is aftrekbaar als u een pensioentekort kunt aantonen bij de belastingdienst.

Op de einddatum van spaarproducten moet u het kapitaal gebruiken voor het kopen van een pensioenuitkering. U betaalt belasting over het te ontvangen bedrag bij de ingang van uw pensioenuitkering.

 

Shop voor uw pensioen voor een hogere uitkering

 

Er is geen verplichting om uw pensioen aan te kopen bij de bank of verzekeraar waar het pensioen is opgebouwd. In veel gevallen krijgt u een hogere uitkering aanbieden dan bij eigen verzekeraar, dit kan wel honderden euro's per jaar schelen. U kunt op Pensioenkoers vrijblijvend uw pensioenuitkering vergelijken.

 

2.    Zelf sparen en beleggen

U kunt ook zelf sparen of beleggen voor uw pensioen. U zet dan geld apart op een spaarrekening of belegt in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of vastgoed. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat u altijd toegang hebt tot het geld. U bent vermogensbelasting verschuldigd over het opgebouwde vermogen en dit valt onder box 3.

 

3.    Hypotheek aflossen of overwaarde gebruiken

Als u een hypotheek hebt die (deels) aflossingsvrij is, kunt u meer gaan aflossen voor u met pensioen gaat. De woonlasten dalen en hierdoor heeft u minder pensioenuitkering nodig voor uw maandelijkse uitgaven.

Ook kunt u de overwaarde gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen. Er zijn constructies mogelijk zonder uw huis te moeten verkopen. Laat u hiervoor adviseren door een financieel adviseur. Als laatste is er ook de mogelijkheid om uw huis te verkopen om in goedkopere woonruimte te voorzien en de overwaarde gebruiken om uw pensioeninkomen aan te vullen.

 

4.    Blijven werken naast uw pensioen

U kunt ook blijven werken tijdens uw pensioen als u te weinig inkomen heeft om van te leven. Dit heeft verder geen gevolgen voor uw pensioen of AOW, er is wel inkomstenbelasting verschuldigd over het salaris van uw werkgever of inkomen als zelfstandige.

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Afspraken wet toekomst pensioenen

26 februari 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20