Telefonisch bereikbaar tot 18:00 uur
020 - 470 09 20       @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioen uitkeren

15 januari 2023
Als u een pensioenkapitaal heeft opgebouwd, dan komt er een moment dat er moet worden uitgekeerd. Op dat moment speelt de vraag: Waar krijg ik de hoogste uitkering?

 

Pensioen laten uitkeren


Deze blog gaat over de mogelijkheden bij het uitkeren van pensioen. Hoe het zit met andere producten kunt u vinden op onze website Pensioenkoers.

 

Wanneer pensioen ingaan?


Wettelijk mag uw pensioen ingaan op ieder moment vóór de AOW-datum tot maximaal vijf jaar na de AOW-datum. Daarnaast bepaalt de pensioenovereenkomst wat mogelijk is, maar meestal is dit gelijk aan de wettelijke regeling. Dit kan alleen wanneer er geen inkomen meer wordt genoten anders kan de belastingdienst uw pensioen aanmerken als onzuiver. Het gehele pensioenkapitaal wordt dan progressief belast, verhoogd met een boeterente van 20%.

Het eerder laten ingaan van pensioen heeft gevolgen voor de hoogte van de uitkering. Zeker wanneer het pensioen ingaat vanuit een actief dienstverband, kan ieder jaar dat eerder wordt gestopt met werken een 6 à 7% lagere uitkering tot gevolg hebben.

Uitstel van de ingangsdatums kan ook. Is er na de AOW-datum nog inkomen, dan kan het aantrekkelijk zijn het pensioen uit te stellen.

Levenslang of tijdelijk pensioen uitkeren?


Een pensioenuitkering moet in beginsel levenslang lopen. Een uitzondering hierop is het AOW-overbruggingspensioen. Als de pensioenovereenkomst het toelaat, kunt u onder voorwaarden een deel van het pensioenkapitaal aanwenden voor een tijdelijke uitkering. Deze pensioenuitkering loopt van de pensioendatum tot de AOW-ingangsdatum. Dit komt vooral voor bij een slechte gezondheid of voldoende vrij beschikbaar vermogen.

 

Uitruilen partnerpensioen?


Bij overlijden van de pensioengerechtigde na de pensioendatum, vervalt het ouderdomspensioen. Vaak ontvangt de partner dan 70% van het ouderdomspensioen. Het is mogelijk om het partnerpensioen in te ruilen voor extra ouderdomspensioen, dit zien we vaak wij voldoende inkomen van de partner, leeftijdsverschil of een slechtere gezondheid van de pensioengerechtigde.  .

 

Laat je adviseren bij uitkeren van uw pensioen


Een gemaakte keuze bij het aankopen van pensioen is een definitieve keuze. Laat je adviseren door een deskundig pensioenadviseur, want bij het uitkeren van pensioen kunnen en moeten keuzes worden gemaakt. Deze zullen individueel moeten worden bepaald en zijn afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden zoals toekomstbeeld, eigen vermogen, partnerpensioen, gezondheid, leeftijd, en fiscaliteit.


 


Laatste blogs

Bereken uw pensioenuitkering

22 mei 2023

Welke keuzes zijn er voor pensioenuitkering?

29 april 2023

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20

Nu open. Tot 18:00 bereikbaar