020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioen uitstellen of pensioen uitkeren, welk keuzes zijn er?

21 juli 2022
U bent nog werkzaam, maar op basis van uw pensioenleeftijd gaat uw pensioen al uitkeren. Wat is verstandig om te doen? Uw pensioen gewoon laten uitkeren terwijl u blijft werken? Of moet u het pensioen uitstellen tot het moment dat u echt met pensioen gaat.


Uitkering pensioen is gebaseerd op de standaard pensioenleeftijd

De standaard pensioenleeftijd was in Nederland vanaf 65 jaar en het pensioenstelsel is daarop gebaseerd. In sommige gevallen was er ook een optie om vervroegd pensioen uit te keren vanaf bijvoorbeeld 62 jaar.

De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren verhoogd en de huidige pensioenregelingen bouwen pensioen op dat later tot uitkering zal gaan komen. In veel oudere pensioenregelingen zijn de oude pensioenen op de oorspronkelijke leeftijd blijven staan.


Wat is de beste keuze voor pensioen uitkeren?

Na het bereiken van uw AOW-leeftijd betaald u minder belasting. Het laten uitkeren van uw pensioen als u nog werkt is ongunstig,  omdat u meer belasting gaat betalen dan wanneer u het pensioen uitstelt tot de pensioenleeftijd.

Ook kan het eerder uitkeren nadelige gevolgen hebben wanneer u recht hebt op toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Het totale inkomen neemt toe doordat de pensioenuitkeringen bovenop je salaris worden opgeteld.

Het pensioen neemt toe als het pensioen wordt uitgekeerd op de pensioenleeftijd. U ontvangt het hoogste bedrag aan pensioenuitkering bij het aankopen van uw levenslange pensioen.


Laat u adviseren bij het aankopen van uw pensioen  

U mag zelf bepalen wanneer uw pensioen tot uitkering komt. U mag het pensioen altijd eerder laten ingaan, maar ook later. Maar let op, iedere situatie is anders en het effect van uw pensioen eerder of laten ingaan  laten ingaan kan gunstiger of kan ook veel ongunstiger uitpakken.
 


Direct een hogere pensioenuitkering?

Binnenkort met pensioen? Op het moment dat u de offerte van uw eigen verzekeraar of adviseur heeft ontvangen gaat u uiteraard op zoek naar een hogere uitkering. Onze experts slagen er in 95% van de gevallen in om een hogere pensioenuitkering te bedingen!

Laatste blogs

Hoe werkt een pensioenuitkering voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)?

15 april 2024

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

18 maart 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20