Telefonisch bereikbaar tot 18:00 uur
020 - 470 09 20       @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Pensioenuitkering en AOW-leeftijd

01 maart 2022

Is het mogelijk om mijn pensioenuitkering eerder in te laten gaan?


U heeft vrijwel altijd de mogelijkheid om het pensioen eerder te laten ingaan. Maar dan wordt de pensioenuitkering natuurlijk wel lager.

Let op: bij het ontvangen van de pensioenuitkering voor de AOW-leeftijd, geldt er een hogere belasting dan na de AOW-ingang.

 

Wat is mijn AOW-leeftijd voor mijn pensioenuitkering?

U kreeg voor 2022 een AOW-uitkering vanaf de 65e verjaardag een AOW-uitkering. Echter dat is gewijzigd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog en in 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden. De leeftijd waarop u AOW krijgt is afhankelijk van uw geboortedatum.


De pensioenfondsen hebben de pensioenleeftijd ook verhoogd. Het pensioen dat u in het verleden hebt opgebouwd, gaat echter niet verloren. Dat pensioen wordt omgezet in een hoger pensioen vanaf de hogere pensioenleeftijd.

 

Wat is indexeren van pensioen?

Indexeren is het aanpassen van uw pensioen aan de hand van prijs- en/of loonstijgingen. Hierdoor blijft uw pensioen evenveel waard in de toekomst. Indexatie van pensioen, ook wel toeslag genoemd, is niet wettelijk verplicht voor pensioenfondsen.


Pensioenfondsen kunnen uw pensioen ook verlagen (ook wel korten of afstempelen genoemd). Dat kan nodig zijn als het pensioenfonds te weinig geld heeft om de toekomst uw pensioenuitkering uit te keren, dit wordt ook wel dekkingsgraad genoemd en is een graadmeter voor de financiële situatie van een pensioenfonds.

 

Waar bereken ik mijn pensioenuitkering voor- en na mijn AOW-leeftijd?

Op onze pagina pensioenuitkering berekenen kunt u snel, vrijblijvend en eenvoudig de hoogste uitkering bij het aankopen van uw pensioen berekenen. Onze deskundig pensioenadviseurs helpen u graag verder voor het maken van de juiste keuze.

Laatste blogs

Bereken uw pensioenuitkering

22 mei 2023

Welke keuzes zijn er voor pensioenuitkering?

29 april 2023

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20

Nu open. Tot 18:00 bereikbaar