020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten | telefonische ondersteuning

Welke soorten pensioenregelingen en pensioenuitkeringen zijn er?

22 juni 2023

Pensioenregelingen

Er zijn verschillende soorten werknemerspensioen. Dit wordt ook wel tweedepijler pensioen genoemd. de premieovereenkomst en uitkeringsovereenkomst komen het meest voor, maar je hebt ook de kapitaalovereenkomsten. De pensioenpremie wordt vaak door de werkgever en werknemer samen betaald, dit kunt u zien op uw loonstrook. Lees hier wat de verschillende pensioenregelingen inhouden.


Soorten pensioenregelingen

Een uitkeringsovereenkomst is een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van uw pensioenuitkering. Uw werkgever betaalt een premie aan een pensioenuitvoerder. Meestal betaalt u als werknemer ook een deel van de premie.
  1. Middelloonregeling: het pensioen hangt af van het aantal in dienstjaren bij de werkgever en de hoogte van het gemiddelde salaris gedurende deze periode.
  2. Eindloonregeling: het pensioen hangt af van het aantal jaren en het laatst verdiende salaris.
  3. Een premie-overeenkomst:of premieregeling De werkgever betaalt premie aan de pensioenuitvoerder. Omdat de premie wordt belegd, is de opbrengst niet zeker. Met de opbrengst van de beleggingen koopt u een pensioenuitkering aan.

Pensioenuitkeringen

  1. Vaste uitkering: Op pensioendatum is er een vaste (maandelijkse) uitkering met zekerheid over het bedrag in euro’s..
  2. Variabele uitkering: Op pensioendatum is er de keuze om de beleggingen te laten doorlopen. Uw pensioenuitkering geeft geen zekerheid in euro’s, maar kan hoger of lager zijn dan bij een vaste uitkering afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Extra keuze: 'shoppen' voor een pensioenuitvoerder

U kunt meestal zelf kiezen of je een vaste of variabele pensioenuitkering wilt. Shoppen met u pensioen loont vaak voor een hogere pensioenuitkering. Op pensioenkoers.nl kunt vrijblijvend een berekening maken van uw pensioenuitkering. U kunt ook contact opnemen met onze adviseurs om uw situatie in kaart te brengen en een berekening maken van de gewenste situatie voor een weloverwogen beslissing.

Andere mogelijkheden van opbouw van pensioen

U kunt zelf pensioen (derdepijler) opbouwen bij een verzekeraar, bank of een beleggingsinstelling of beleggingsonderneming. Lees meer over de mogelijkheden van bijvoorbeeld een lijfrente.

U kunt ook vermogen in je huis opbouwen. Ga voor uitleg over verschillende manieren om je pensioen aan te vullen naar de website van Wijzer in geldzaken.

Goed om te weten is dat het pensioenstelsel gaat veranderen. Meer informatie hierover leest u op onsnieuwepensioen.nl.

Laatste blogs

Hoeveel pensioen kan ik aankopen?

13 juli 2024

Wat krijg ik als ik met pensioen ga?

29 juni 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20